ALEKSA KOKIĆ - svećenik, pjesnik PRVIJENCI Iz tiska je izišla knjiga Alekse Kokića „Prvijenci“, a u nakladi Pučke kasine 1878 i Župe Isusova uskrsnuća.

09.11.2010

ALEKSA KOKIĆ -  svećenik, pjesnik

 

PRVIJENCI

 

Iz tiska je izišla knjiga Alekse Kokića „Prvijenci“, a u nakladi Pučke kasine 1878 i Župe Isusova uskrsnuća.

„Prvijenci“ Alekse Kokića su pjesme njegove prve ljubavi. Pjesme su to još iz njegovih školskih dana. To su njegovi prvi koraci prema pjesničkoj karijeri koja se nažalost neće nikada ostvariti. Iz njih se može nazirati čovjek širine, dubine, te nadasve ljubavi prema svome Rodu! Nazire se čovjek vizije, čovjek za drugoga! Misli su mu raštrkane i razbacane po zemlji i po nebu. Još je u fazi traženja, ali se vidi kakako „pogađa“ tamo gdje „boli“ tamo gdje će biti potreban kao svećenik i pjesnik. On ih je sam ovako napisao i ukrasio kako vidite u njegovoj novoj novoobljavljenoj knjizi „Prvijenci“. Sam je prekrasno izradio inicijale skoro za svaku pjesmu. Iz onih ukrašenih inicijala i lijepo vlastoručno napisanih pjesama može se vidjeti njegova nježna ljubav kojom ih je „milovao“, a onda jednu po jednu slao u javnost. Njemu omiljen subotička gradska kuća je stavljena na naslovnu stranu, jer ju je on vlastoručno narisao. Sam je kod svake pjesme označio kada je napisana i gdje je objavljena.

Upravo su zato pjesme objavljene njegovim rukopisom, da se vidi Aleksina ljubav do u tančine, jer on pjeva kao dar. On je kršćanski pjesnik ne po temama koje nose njegove pjesme, nego poduhu koji zrači iz pjesama. On je svojim pjesmama svjesno želio činiti dobro i druge na to potaknuti. Takvog Aleksu Vam predajemo!

Aleksa Kokić je značajan književnik, pjesnik velike požrtvovnosti, lijepe sposobnosto i jake volje. Prve pjesme su mu tiskane u prilogu „Subotičke Danice“. On je bio suradnik mnogih hrvatskih listova i godišnjaka. Godine 1936. izdao je svoju prvu knjigu pod simboličkim naslovom „Klasovi pjevaju“, a dvije godine kasnije „Zvona tihe radosti“. Sa Markom Čovićem izdao je brošuricu pod nazivom „Bunjevci i Šokci“! Njegova braća svećenici prigodom dvadest pet godina misništva, izdali su njegovu poslednju knjigu „Srebrno Klasje“.

Kokić se bavio i pučkom pozornicom. Napisao je dramsko djelo „Zubar na salašu“, „Anica se vratila“ i „U gostima“. Također je napisao nekoliko novela, eseja i književnih prikaza.

Mnoge Kokićeve pjesme su uglazbili razni glazbenici kao: Kamilo Kolb,Tarzicija Fosić, Josip Andrić, Ćiril Brajša, Albe Vidaković, Milan Asić, Ljubo Stipišić, Zdenka Kočonda i dr.

 

Pučka kasina 1878

 

Povratak...

Prijavite se na mail listu:
121-122 Kolovoz/Rujan 2014
121-122 Kolovoz/Rujan 2014